Total de visualitzacions de pàgina:

9/12/07

Econadal


ECONADAL

Ja fa dos setmanes que la televisió ens bombardeja amb anuncis de joguets,torrons i cava... senyal inequívoc que Nadal ja està ací. Poca gent repara en el recolliment i espiritualitat d'aquestes dates que han passat a ser un homenatge a un consum que ja no satisfà ningú més que als centres comercials.

Hi ha dues coses que solen sortir molt perjudicades en aquestos dies tanassenyalats: la nostra butxaca i el medi ambient. El primer perquè cadascúde nosaltres tindrà uns pagaments extres com a conseqüència del consumisme desenfrenat d'aquestes dates: regals, menjars, viatges... La frugalitat és un valor que necessita ser rescatat. És el moment de reaprendre els límits,i saber que quan basta, basta. Viure per damunt de les nostres possibilitatsens lleva llibertat, ens ferma, i ens impedeix aportar els nostres vertadersvalors al món.

La roda consumista fa que moltíssima gent es veja obligada a treballar en ocupacions desagradables l'única finalitat dels quals és la recompensa econòmica i això només genera a llarg termini frustració i ràbia acumulada, perquè no podem desenvolupar ni la nostra creativitat ni les nostres habilitats. El medi ambient es veu molt afectat en Nadal perquè el consum elèctric esdispara (il·luminació excessiva, calefacció) i el fems es multipliquen(embalatges de joguets, restes dels menjars i de les festes).

Enmig de totel sarau nadalenc es fa més evident la grotesca situació a la qual hem arribat. El nostre estil de vida basat en el consum ens ha dut asobrepassar tots els límits ambientals i les alarmes han botat: l'escalfament global, la pèrdua de biodiversitat, l'enverinament de la terra, de l'aigua, de l'aire...

Ara que el medi ambient s'ha convertit en el tema prioritari (almenys sobre el paper), es fa imprescindible que entenguem que el món és una sola peça. Tot està connectat i és interdependent. Allò que fem a la Terra ens ho fem a nosaltres mateixos. I allò que ens fem els uns als altres, ho fem a la Terra. Davant aquest panorama, un Nadal més senzill, ecològic i solidari ésimprescindible. Per això, és prioritari deixar de comprar automàticament i compulsivament i començar a fer-ho amb sentit crític i reflexionant abans de comprar. Abans de comprar alguna cosa, en primer lloc ens hem de plantejar si realment ho necessitem.

El mercat està ple d'objectes inútils que són adquirits massivament. En segon lloc, també és important intentar fixar-se com han estat fabricats: si en el procés de producció s'ha perjudicat l'entorn o algun ésser humà és millor descartar-ho. No té sentit contribuir amb les nostres decisions al fet que empreses que no respecten l'entorn o els éssers humans segueixen tenint beneficis econòmics. Un altre detall a tindre en compte és que sempre serà més sostenible comprar allò que ha estat produït localment. No es tracta d'un enfocament nacionalista sinó que simplement s'estalvia més energia en el transport i s'eviten emissions de diòxid de carboni. Fins ara res no ha aconseguit unir la humanitat fins al punt de veure més enllà de les nostres diferències. No obstant això, l'amenaça global d'un col·lapse ecològic tal vegada ens faça finalment recapacitar.

Editorial NAMASTE. Núm. 50. Desembre 2007

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hola Carme.
soc Mireia, passava per ací per mirar el teu blog, ja que tots els dies ens recordes l'existéncia del mateix.

Le donat una ullada i em sembla que es interesant tot el que has publicat.
Jo,principalment, no puc donar consell sobre cap llibre de lectura, ja que només em pare a llegir els llibres que manen a classe.

Ha passat ja un trimestre, però dir-te que espere que estés agust en el centre, i que no et donem molt de treball. jaja

Aprofite per felicitar-te el Nadal!
Passa-te'l molt bé.

P.D. ho sent per les faltes, ja saps que tinc moltes jajaj!..

Besets.

Anònim ha dit...

Totalment d'acord. Llàstima que siga una tradició tan arrelada.